Veilig wachtwoord

Veilig wachtwoord? Lees dit voor je een wachtwoord kiest

Gebruik jij je voornaam, achternaam, of enkel cijfers in je wachtwoord? Dan is hoog tijd om een nieuw wachtwoord te verzinnen. Dit soort wachtwoorden zijn namelijk makkelijk te raden. Maar hoe verzin je nou een veilig wachtwoord die lastig te kraken is, maar die je wel makkelijk kan onthouden? Je leest het op deze pagina.


Tips voor een veilig wachtwoord

Verwerk de naam van de website in het wachtwoord, bijvoorbeeld, 2018@Facebook1!. Het eerste deel van het wachtwoord is bijvoorbeeld het jaartal en het achterste deel je huisnummer. Verder kun je de 2 o’s in Facebook veranderen door 2 nullen, of de A in een apenstaartje. Op die manier kun je het wachtwoord nog veiliger maken.

Gebruik een wachtwoord zin. Dit is een zin die je makkelijk kunt onthouden. Bijvoorbeeld MijnHobbyIsP@@rdrijdenEnIkDoeDitAl3Jaar. Je kunt ook 2 verschillende woorden gebruiken die niks met elkaar te maken hebben. Zoals HondenTuinerenSh0pp3n!. Dit maakt het nog lastiger om de zin te raden.

En dan de beste tip: Laat wachtwoorden genereren en sla ze op in een password manager. Een password manager is een programma die de wachtwoorden veilig voor je opslaat en voor je genegeerd. Je hebt dan voor elk account dat je hebt aangemaakt een ander wachtwoord. Om in te loggen bij de password manager hebt je maareen wachtwoord nodig. Dat is makkelijk te onthouden. Zorg er wel voor dat je het wachtwoord regelmatig aanpast. Bekende voorbeelden van password managers zijn LastPass, Daslane en 1Password.


Waar bestaat een veilig wachtwoord uit

Een veilig wachtwoord heeft minimaal het onderstaande:

    • Minimaal 8 karakters lang
    • Bevat kleine letters
    • Bevat hoofdletters
    • Heeft cijfers
    • Heeft speciale tekens, zoals een apenstaartje of een laagstreepje
    • En is uniek

Gebruik verschillende wachtwoorden

Wachtwoorden zijn hetzelfde als sleutels voor deuren zijn. Het is heel normaal dat je voor elke deur een andere sleutel hebt. Waarom gebruik je online dan wel overal dezelfde sleutel?

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste mensen nog altijd hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts. Dit is erg onveilig. Hackers kunnen dan, wanneer ze jouw wachtwoord buitmaken, ook inloggen op andere accounts van je, bijvoorbeeld die van je e-mailadres, waarmee het mogelijk is al je wachtwoorden te achterhalen.


Gebruik 2 factor authenticatie

Misschien heb je er al eens van gehoord, 2 factor authenticatie. Een extra stap die het inloggen nog een stuk veiliger maakt. Naast je wachtwoord dien je ook een code in te vullen die je via sms of via een app op je telefoon kunt zien. Een bekend voorbeeld hiervan is de app Google Authenticator. Nadat je je gebruikersnaam en wachtwoord hebt ingevuld, dien je een code in te vullen die in de app verschijnt. Deze code verandert om een aantal seconde. Een hacker kan nu niet meer inloggen wanneer hij het wachtwoord heeft ingetypt maar zal ook je telefoon nodig hebben om het inloggen te kunnen voltooien.

Controleren of je wachtwoord is buitgemaakt

Benieuwd of je wachtwoord in het verleden is buitgemaakt? Er is een handige website waar je kunt controleren of jouw wachtwoorden zijn buitgemaakt door hackers, Have I been pwned. Het enige dat je hoeft in te vullen is je e-mailadres, vervolgens weet je precies of je wachtwoord is gestolen.

Het is ook handig je e-mailadres aan te melden bij Have I been pwned via de knop “Notify me”. Je krijgt dan een e-mail wanneer bekend wordt dat je wachtwoord is buitgemaakt. Wel zo handig, dan kun je direct een nieuw wachtwoord instellen en blijven je accounts veilig.



Reacties

Reacties