Coronavirus in Nederland

Coronavirus in Nederland: Lees hier alle ontwikkelingen

Ben jij benieuwd wat de laatste ontwikkelingen zijn over het coronavirus in Nederland? Lees hier alles over de ontwikkelingen van dit nieuwe virus.

De ontwikkelingen in Nederland

14 maart 2020

Op 14 maart maakt het RIVM bekend dat er 12 mensen overleden zijn aan het coronavirus en dat er 959 geregistreerde besmettingen zijn. Er zijn in 24 uur 155 besmettingen bijgekomen. Dit aantal is lager dan de dagen hier over en dat komt omdat er minder testen worden gedaan.

12 maart 2020

12 maart verteld Rutte in een persconferentie dat de maatregelen tegen het virus worden aangescherpt. Dit om te voorkomen dat er nog meer mensen zien worden. Werknemers wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuiswerken en evenementen van meer dan 100 bezoekers dienen afgelast te worden. Naar andere landen reizen wordt afgeraden en naar Amerika mogen geen vluchten uit Europa meer landen. Voor economie heeft dit grote gevolgen. Op 12 maart zijn er 804 mensen besmet.

11 maart 2020

Een aantal dagen later, op 11 maart meldt het RIVM dat er 503 mensen besmet zijn met het virus. Daarnaast wordt bij huisgenoten van personen die positief getest zijn en klachten hebben, geen test meer afgenomen. Er wordt vanuit gegaan dat zij het caronavirus hebben. Omdat er niet onbeperkt getest kan worden, worden deze maatregelen genomen. Het virus heeft in Noord Brabant ook voordelen. Zo stonden er op 11 maart geen files.

9 maart

Het RIVM meldt op 9 maart 2020 dat 321 mensen besmet zijn met het coronavirus. Dat is een gigantische stijging want op 1 maart hadden 7 mensen het virus opgelopen. In Brabant wonen de meeste besmette mensen. Als je licht verkouden bent, hoest of kort hebt raadt het RIVM aan binnen te blijven. Van 19 mensen is nog onduidelijk hoe ze het coronavirus hebben opgelopen.

1 maart 2020

Op 1 maart 2020 hebben in totaal 7 mensen het coronavirus In Nederland. Een persoon een Diemen en Delft zijn ziek geworden nadat ze terugkwamen uit Italië. Zij hebben ook gezinsleden ziek gemaakt. De GGD is druk bezig met een contactonderzoek.

27 februari 2020

2 dagen later op 27 februari is bekend geworden dat 1 persoon in Nederland het coronavirus heeft. Gaat gaat volgens nu.nl gaat het om een man uit Sittard. Het RIVM onderzoekt met welke mensen de man contact heeft gehad. Op dit moment wordt de man in quarantaine gehouden.

25 februari 2020

Op 25 februari 2020 werd bekend dat een Duitser die besmet is geraakt met het coronavirus een week eerder nog in Limburg is geweest. Het RIVM is de hele nacht bezig geweest om te achterhalen waar de man precies geweest is. Uiteindelijk bleek dat de man nog niet ziek en ook niet besmettelijk te zijn. Daarom us er nu geen noodzaak meer om in Nederland onderzoek te doen naar het coronavirus.

Geen handen schudden

Op 9 maart roept premier Mark Rutte samen met de Jaap van Dissel op om geen handen meer te schudden. In Noord Brabant blijven de maatregelen die vrijdag werden aangekondigd verlengd worden tot 16 maart. Wanneer je thuis kunt werken, werk dan thuis is daarnaast een nieuw advies. Dat geldt ook voor het spreiden van de werktijden, wat volgens Mark Rutte ook enorm helpt om het Coronavirus te voorkomen.

Lees op Deze pagina hoe je je handen het beste kunt wassen.

Wat zijn de symptomen?

Als je het nieuwe corovirus oploopt, kun je de ziekte COVID-19 krijgen. De symptomen zijn als volgt:

  • (Hoge) koorts
  • Kortademigheid
  • Hoesten
  • Spierpijn
  • verwardheid
  • Hoofdpijn
  • Keelpijn

Lang niet iedereen die de ziekte oploopt, voelt zich doodziek. Slechts 17% van de mensen met klachten heeft ernstige tot zeer ernstige klachten. In maar 2% is de ziekte dodelijk.

De mensen die overlijden zijn vooral ouderen of mensen die al verzwakt zijn. Toch zijn er enkele mensen overleden die gezond waren.

Hoe kun je het virus krijgen?

Het Coronavirus kun je oplopen wanneer je in contact komt met iemand die al besmet is met het coronavirus. Het verspreid zich via de lucht, dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer iemand niest. Ook wanneer je een voorwerp aanraakt waar het coronavirus op zit, kun je besmet raken.

Hoe voorkom je dat je ziek wordt?

De belangrijkste tip het coronavirus te voorkomen is hygiëne. Was je handen bijvoorbeeld regelmatig met water en zeep. Als je moet niezen, doe dit dan in de binnenkant van je elleboog. Ditzelfde geldt voor hoesten. Daarnaast is het slim om zo min mogelijk je neus en mond aan te raken en papieren zakdoekjes te gebruiken.

Waar komt het virus vandaan?

Het coronavirus is voor het eerst gezien in China, om precies te zijn in de miljoenenstad Wuhan. Daar is het virus uitgebroken tijdens een grote vis- en dierenmarkt. Op de markt waren onder andere duizend stallen met kippen, vleermuizen, slangen en herten waren. Het virus is daar overgedragen van dieren aan mensen.


Reacties

Reacties