Songfestival Nederland

Songfestival Nederland: Hoeveel gaat het kosten?

Op 18 mei 2019 heeft Duncan Laurence de 64e editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen. In de bookmakers stond Nederland al lange tijd bovenaan. Tot op het laatste moment bleef het spannend wie er zou winnen. Het is 44 jaar geleden dat Nederland het Eurovisie Songfestival heeft gewonnen.


Dat Duncan Laurence gewonnen heeft betekend ook dat Nederland volgend jaar het Eurovisie Songfestival mag organiseren. Benieuwd wat dat gaat kosten? Je leest het hier!

Waar gaat het Eurovisie Songfestival georganiseerd worden?

Nog voor bekend werd dat Duncan Laurence gewonnen had, hebben een aantal steden al aangegeven het Eurovisie Songfestival te willen organiseren. Dat zijn Rotterdam, Maastricht, Zwolle, Amsterdam, Arnhem en Leeuwarden.

Het is belangrijk dat een stad een grote ruimte heeft om het Songfestival te organiseren. Daarnaast komt er erg veel publiek op het evenement af. Vergeet ook de vele internationale journalisten niet, die verslag gaan doen van het evenement. Een stad moet dus ook voldoende bedden hebben waar al deze mensen voor, tijdens en na het Songfestival kunnen slapen.

De daadwerkelijke beslissing zal genomen worden door de  European Broadcasting Union (EBU), de AVRO-TROS, de NOS en NPO. Zij zullen volgend jaar het evenement gaan organiseren.


Hoeveel kost het om het Eurovisie Songfestival te organiseren?

Dan natuurlijk de belangrijkste vraag: Hoeveel kost het organiseren van het Eurovisie Songfestival? Die vraag is niet zomaar even te beantwoorden. Niet elk land geeft namelijk evenveel geld uit aan het populaire evenement. In de onderstaande tabel zie hoeveel het Songfestival de afgelopen jaren gekost heeft.

Plaats Jaar Kosten
Wenen 2015 €25 miljoen
Kopenhagen 2014 €32 miljoen
Mamö 2013 €19 miljoen
Baku 2012 €42 miljoen

Je ziet dat er grote verschillen zijn in hoeveel het Eurovisie Songfestival de afgelopen jaren gekost heeft. Als we het ‘goedkoop’ willen houden, zijn we zo’n €19 miljoen kwijt. Onderzoekers van de Royal Bank hebben eerder berekend dat een omroep €10 tot €20 miljoen euro kwijt is. Wat ook de kosten sterk beïnvloed is hoe de stad waar het evenement gaat plaatsvinden zich op de kaart wil zitten.

Wie gaat het Eurovisie Songfestival betalen?

Nu we ongeveer weten wat de kosten zijn om het Eurovisie Songfestival te organiseren, is het tijd voor de vraag: Wie gaat het Eurovisie Songfestival betalen.

Om te beginnen betaald de European Broadcasting Union (EBU) €6 miljoen euro. De rest zal de omroep zelf moeten betalen. Waar gaan ze dat geld vandaan halen hoor ik je denken? De NPO krijgt ieder jaar minder geld. Er is nu al een gat in de begroting voor 2020. Premier Mark Rutte zei zondagochtend, na het winnen van het Eurovisie Songfestival, dat hij niet gaat betalen voor het evenement.

Als we het slim aanpakken kunnen we veel geld terugverdienen door kaartverkoop, merchandise, sponsoring en televoting. In 2007, toen het Songfestival in Finland werd georganiseerd, leverde dat €12 miljoen op.

Daarnaast is het Eurovisie Songfestival goed voor de stad waar het evenement gehouden wordt. Het kan namelijk veel toeristen opleveren. In Nederland alleen al keken 4,4 miljoen mensen naar de uren durende finale. Wereldwijd keken er maar liefst 200 miljoen mensen. De stad waar het gehouden wordt, zal dus ook aan het evenement meebetalen.

Laat in de reacties weten wie jij vind dat het Eurovisie Songfestival moet betalen en wat dat mag kosten.
Reacties

Reacties