Vaatwasser stinkt

Vaatwasser stinkt: Bekijk hier wat je eraan kunt doen!

De vaatwasser stinkt. Dat is natuurlijk erg onprettig. Gelukkig ben je op de juiste pagina terechtgekomen. Hier lees je alles over wat je kunt doen om van die vieze stinkende vaatwasser af te komen.

Lees dus snel verder!

Waarom stinkt de vaatwasser?

Waarom stinkt de vaatwasser?

Voordat we kijken wat er aan een stinkende vaatwasser te doen is, kijken we eerst waarom een vaatwasser gaat stinken.

Dat een vaatwasser na verloop van tijd gaat stinken is eigenlijk niet zo gek. Dag in dag uit zet je vieze vaat in de vaatwasser en wordt deze schoongemaakt. Tijdens het schoonmaken worden etensresten weggespoeld. Deze etensresten gaan via de afvoerslang op weg naar het riool. Bij het wegspelen van die etensresten blijven er soms kleine stukjes achter, bijvoorbeeld in het filter. Deze stukjes gaan na verloop van tijd stinken. Het kan ook zijn dat de vaatwasser gaat stinken als je deze een tijd niet hebt gebruikt.

Het resultaat? Een stinkende vaatwasser of misschien nog wel erger, een stinkende vaat nadat het programma is afgelopen.

Vaatwasser schoonmaken: Hoe pak je dat aan?

Vaatwasser schoonmaken

Een vaatwasser schoonmaken? Hoe pak je dat precies aan? Dat zijn goede vragen. Niks is namelijk vervelender dan een vaatwasser die stinkt. Hierboven heb je kunnen lezen dat een vaatwasser kan gaan stinken als er etensresten achterblijven die tijdens het vaatwasprogramma achterblijven in de machine. Je kunt het volgende doen om de vaatwasser schoon te maken.

Laat de vaatwasser luchten

De eerste tip is om de vaatwasser even te laten luchten. Dat kun je doen door de vaatwasser simpelweg open te zetten. De nare luchtjes kunnen er dan uit zodat je er geen last meer van hebt.

Maak het afvoerfilter schoon

Lukt het niet om van de stank af te komen door de vaatwasser te laten luchten? Dan is het tijd om het afvoerfilter van de vaatwasser schoon te maken. In het afvoerfilter blijven etensresten achter die niet door de afvoer passen. Als die er lang blijven liggen, kan dat nare luchtjes veroorzaken.

Het afvoerfilter vindt je aan vaak aan de onderkant van de vaatwasser. Schroef deze los en maak het schoon. Het is verstandig om dit regelmatig te doen. Zo kun je een verstopping voorkomen.

Reinig de rubbers van de vaatwasser

Nu je toch bezig bent geweest om het afvoerfilter van de vaatwasser schoon te maken, kijk dan direct even naar de rubbers. Deze zitten aan de rand van de deur en daar kunnen ook etensresten achterblijven. Maak ook de rubbers dus goed schoon.

Sproeiarmen schoonmaken

De sproeiarmen van de vaatwasser. Nog zo’n plek waar etensresten kunnen blijven zitten. Elke vaatwasser heeft zo’n sproeier onderaan op de bodem en onder het rek waar je vaat in kan zetten. De sproeiarmen zorgen ervoor dat het water door hele vaatwasser verdeelt wordt. Zo kan de hele vaat goed schoon worden.

Klik, om ze schoon te maken, de sproeiarmen voorzichtig los. Je kunt ze het beste schoonmaken onder een hete kraan. Controleer terwijl je dat aan het doen bent of er kalk in de gaatjes van sproeiarmen zit. Als dat het geval is, kun je ze met een sateprikker voorzichtig doorprikken.

Zet een heet programma aan

Wat ook goed kan helpen tegen een stinkende vaatwasser is een keer het heetste programma aanzetten. Veel mensen zetten de vaatwasser aan op het ecoprogramma. Dat is een mooi programma voor de energie en waterrekening maar als je enkel dit programma draait, kan de vaatwasser op ten duur gaan stinken. Dat komt omdat het ecoprogramma een lagere temperatuur heeft (meestal 50 graden) en dan kunnen er bacteriën achterblijven. Dit kun je eenvoudig oplossen door 1 keer per maand het heetste wasprogramma aan te zetten.

Na het schoonmaken kun je het beste je handen wassen. Dan krijg je geen vieze geuren aan je handen.

Vaatwasser schoonmaken met soda

Vaatwasser schoonmaken met soda

Een tip om van een stinkende vaatwasser af te komen is de vaatwasser schoonmaken met baking soda. Je kunt dit heel eenvoudig doen door een theelepel met baking soda in het vakje te doen waar je normaal het vaatwastablet indoet.

Het is belangrijk niet meer dan een theelepel baking soda in de vaatwasser te doen. Meer dan een theelepel baking soda erin doen, is schadelijk voor de vaatwasser

Hoe vaak vaatwasser reinigen?

Hoe vaak vaatwasser reinigen

Vraag je je af hoe vaak je de vaatwasser dient te reinigen nu je de tips hierboven hebt gelezen? Hier lees je hoe vaak je de vaatwasser het beste kunt reinigen.

Wanneer je de vaatwasser dient schoon te maken, hangt er vanaf hoevaak je hem gebruikt. Bij dagelijks gebruik van de vaatwasser kun je de vaatwasser het beste een keer in de twee maanden reinigen.

De kans dat de vaatwasser dan opnieuw gaat stinken, is klein.

Glazen stinken na vaatwasser

Glazen stinken na vaatwasser

Het kan voorkomen dat de glazen stinken nadat deze uit de vaatwasser komen. Dat is natuurlijk erg vervelend. Je zet de vaatwasser natuurlijk niet aan om glazen er stinkend uit te halen. Het is bedoeling dat de glazen schoon worden en fris ruiken.

De geur die je in het glas ruikt wordt meestal veroorzaakt door bacteriën. Dat klinkt gek, want je zou verwachten dat alle bacteriën gedood zijn nadat de vaatwasser klaar is. Hoe kan het dan dat er toch bacteriën achterblijven?

Dat heeft alles te maken met het water. Doordat water hard is kunnen er piepkleine deeltjes achterblijven op je glas na het wassen. Deze deeltjes kunnen je met het blote oog niet zien, alleen met een microscoop. De deeltjes die achterblijven vangen bacteriën op en die gaan zich vervolgens vermenigvuldigen. Het resultaat. Stinkende glazen nadat de vaatwasser klaar is.

Je kunt de tips hierboven gebruiken om van de vieze geur in de glazen af te komen.

Stinkende borden uit vaatwasser

Stinkende borden uit vaatwasser

Stinkende borden uit de vaatwasser? Vindt jij dat ook zo vervelend? Dat is niet zo gek. Je zet de vaatwasser natuurlijk niet aan om borden te laten stinken. Je bent daarnaast ook zeker niet de enige. Er zijn vele mensen die last hebben van stinkende borden uit de vaatwasser.

De geur die je ruikt wordt veroorzaakt door bacteriën en wordt veroorzaakt door hard water. Net als bij glazen kunnen er bij borden microscopisch kleine deeltjes achterblijven na het wassen die bacteriën aantrekken. De bacteriën gaan zich vervolgens vermenigvuldigen wat als gevolg heeft dat de borden gaan stinken.

De tips die hierboven staan kun je gebruiken om van de stinkende borden af te komen.

Vaatwasser stinkt naar natte hond

Vaatwasser stinkt naar natte hond

Nog iets wat erg vervelend is. Een vaatwasser die naar en natte hond stinkt. Dat wil je vanzelfsprekend niet ruiken als je de deur opentrekt van de vaatwasser.

De geur van natte hond wordt vaak veroorzaakt door de afvoerslang van de vaatwasser. Ga, om dit op te lossen na of er een probleem is met de afvoerslang. Het kan bijvoorbeeld zijn dat deze wat verstopt zit waardoor niet alles even snel kan wegspoelen.

Iets anders wat er aan de hand kan zijn is dat de afvoerslag te scherpe buigingen maakt. Daardoor kan het afvoer water niet goed weg en dan kunnen er bacteriën achter blijven wat een vieze geur kan veroorzaken.

Hopelijk ben je met deze tips van je stinkende vaatwasser afgekomen. Heb je nog tips voor andere bezoekers, laat dan hieronder een reactie achter.

Reacties

Reacties