Goedkoop boodschappen doen

Goedkoop boodschappen doen in 2021: 16 bruikbare tips!

Goedkoop boodschappen doen. Daar ben je vast benieuwd naar nu je op deze pagina terecht bent gekomen. Kijk dan niet verder en lees hier 16 bruikbare tips waarmee je geld gaat besparen.


In 2019 is het lage BTW tarief omhoog gegaan van 6% naar 9%, Dat betekent dat het openbaar vervoer, concert- en festival kaarten, de kapper en dus boodschappen doen 3% duurder is geworden.

Ook nu het in 2021 is en het alweer een aantal jaar geleden is dat het lage BTW omhoog is gegaan, kun je nog altijd beginnen met goedkoop boodschappen doen.

Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk zeggen ze altijd. Dat geldt zeker wanneer je boodschappen gaat doen.

Bedenk wat je de hele week gaat eten

Deze tip sluit mooi aan op de bovenstaande tip. Bedenk wat je voor de hele week gaat eten. Doordat je een keer in de week voor de hele week bedenkt wat je wil eten, hoef je minder naar de supermarkt en is de kans dus een stuk kleiner dat je producten koopt die je eigenlijk niet nodig hebt.

Kijk in de koelkast en voorraadkast

Heb je bedacht wat je gaat eten? Kijk dan in je koelkast welke producten je nog in huis hebt. Zo voorkom je dat je dubbele dingen koopt die je misschien weer moet weggooien omdat de producten over datum raken.

Kijk van tevoren ook even in je voorraad kast welke ingrediënten of producten je al in huis hebt.

Daarnaast voorkom je met deze tip dat je tussendoor naar de supermarkt moet gaan.

Maak een boodschappenlijstje

Ken je dat? Je gaat naar de supermarkt en je koopt een aantal producten die je eigenlijk niet nodig hebt. Supermarkten zijn erg goed in het verleiden van hun klanten. Dit kun je gelukkig vrij simpel voorkomen door voordat je naar de supermarkt gaat een boodschappenlijstje te maken. Je koopt dan precies wat je nodig hebt en je hoeft ook nog eens niet bang te zijn dat je iets vergeet. Super handig.

Koop boodschappen bij verschillende supermarkten

Niet alle producten zijn bij dezelfde supermarkt even goedkoop. Elke supermarkt heeft elke week ook weer andere aanbiedingen. Zo kan het zijn dat bij de ene supermarkt het fruit in de aanbieding is en dat bij de andere supermarkt de frisdrank.

Daarnaast het verstandig om boodschappen te doen in een winkelcentrum. Omdat er meerdere supermarkten bij elkaar in de buurt zitten, zijn de supermarkten goedkoper. De prijzen zijn voor een deel afhankelijk van de concurrentie.
Koop boodschappen bij verschillende supermarkten

Ga alleen boodschappen doen

Nog een belangrijke tip. Ga alleen boodschappen doen. Laat je partner en kinderen thuis. Zo voorkomen je dat je producten koopt die je eigenlijk niet nodig hebt. Zeker met kinderen is het soms lastig om nee te zeggen.

Let op de aanbiedingen

Bij alle supermarken hebben wel aanbiedingen. Deze krijg je een keer in de week door de deur. Het kost misschien wat tijd om de aanbiedingen uit te pluizen, maar dit kan je wel een hoop geld besparen. Tegenwoordig is er ook een app om de reclamefolders op je tablet of smartphone te bekijken.

Een andere handige app om geld te besparen is Scoupy. Met deze app kun je nadat je klaar bent met boodschappen doen punten sparen door een foto van de bon in te sturen. Je kan ook geld terugkrijgen door producten te kopen die bij hun in de aanbieding zijn of een boodschappenpakket bestellen. Kijk van tevoren wel goed wat erin zit om te bepalen of het goedkoper is om de producten zelf te kopen.

Download Scoupy voor iPhone en iPad
Download Scoupy voor Android

Download hier de Reclamefolder app voor iPhone en iPad
Download hier de Reclamefolder app voor Android

Kijk op de onderste planken

Wist je dat de producten die op ooghoogte staan het duurste zijn? Kijk daarom naar de producten op de onderste planken van het schap. Dat kan je een hoop euro’s schelen. Eigenlijk moet je dus op je knieën door de supermarkt 😉

Ga ook eens naar de markt

Bij in elke stad of dorp is er wekelijks een markt. Loop daar ook eens overheen. Op de markt heb je vaak een breed scala aan seizoens groente en fruit. Wie weet zijn sommige producten wel goedkoper dan in de supermarkt.
Ga ook eens naar de markt

Let op wat je koopt

Let goed op wat je voor boodschappen je koopt. Sommige producten zijn duurder dan en andere goedkoper. Zo kun beter geen vlees kopen als je goedkoop uit wil zijn. Peulvruchten zijn daarin tegen heel goedkoop en ook nog eens gezond.

Wat voor drinken kun je het beste kopen? Water, thee en koffie zijn goedkoper dan bijvoorbeeld frisdranken, yoghurt en alcohol.

Een andere tip is om vooral huismerken te kopen. Deze zijn een stuk goedkoper dan de A merken. Volgens onderzoek van De Consumentenbond wordt het prijsverschil steeds groter. Huismerken zijn gemiddeld 45% goedkoper met uitschieters tot 80%.

Koop grote verpakkingen

Je staat er misschien niet (altijd) bij stil maar de verpakking van een product kost ook geld. Zo kan het zijn dat een kleine pot appelmoes duurder is dan een grote pot.

Zorg er dus voor dat je grote verpakkingen koopt. Producten zoals rijst, pasta, suiker en mosterd kun je lang bewaren. Andere producten kun je invriezen zodat je het later nog kunt opeten.

Ga naar Duitsland

Woon je niet al te ver van de grens en heb je de mogelijkheid om naar Duitsland te gaan, doe dat dan. De onderstaande producten zijn goedkoper in Duitsland

  • Alcoholische dranken
  • Drogisterij artikelen
  • Kaas
  • Vlees
  • Frisdrank

En als je dan toch in Duitsland bent, dan kun je net zo goed ook even tanken, dat is daar ook veel goedkoper dan in Nederland. Dat maakt het ook als je verder van de grens woont aantrekkelijk om toch naar Duitsland te gaan, zolang je maar genoeg inslaat.

Neem een boodschappentas mee

Let goed op waar je je boodschappen in verpakt als je bij de kassa komt. Een plastic tasje kost tegenwoordig al gauw €0,25 en een diepvriestas €0,60. Neem dus van tevoren een of meerdere boodschappentassen mee. Die kun je steeds weer opnieuw gebruiken.

Voor €1,50 heb je al een tas waar je jaren plezier van kunt hebben.

Nooit met honger naar de supermarkt

Boodschappen doen met honger. Wie dat weleens gedaan heeft merkt dat het dan wel heel verleidelijk is om extra eten (lees koekjes, chocola en andere snacks) in zijn of haar karretje te leggen. De supermarkt is er helemaal op ingericht je te verleiden met geuren, kleuren, reclame en aanbiedingen. Dat helpt natuurlijk niet als je goedkoop boodschappen wil doen. Een gouden tip dus 🙂

Doe online je boodschappen

Wordt je snel verleid door lekkere dingen in de supermarkt? Dan loont het om online je boodschappen te bestellen. We horen je denken. Het bezorgen van boodschappen kost toch ook geld? Ja, dat klopt. Toch loont het wanneer je alleen koopt wat er op je lijstje staat.

Daarnaast hebben supermarkten vaak actieproducten op de website staan. Als je daar van koopt, is het bezorgen gratis.

Koop geen voorgesneden groenten

Voorgesneden groenten is misschien makkelijk als je laat uit je werk thuis komt en snel eten op tafel wil, toch betaal je voor voorgesneden groenten meer dan voor groente die niet gesneden is. Wil je dus goedkoop boodschappen doen, koop dan geen voorgesneden groenten.  Het is niet erg als je nog niet snel je groente kunt snijden. Je wordt er vanzelf beter in en dan gaat het sneller :-).

Heb jij tips om goedkoop boodschappen te doen? Laat het weten in de reacties!Reacties

Reacties