Ben jij benieuwd hoe je je handen het beste kunt wassen? Op deze pagina lees je precies hoe je dat het beste kunt doen.
Inhoud van deze pagina
Hoe was je je handen in 5 stappen?
Hieronder lees je de beste methode om je handen te wassen.
- Zet allereerst de kraan aan en maak je handen nat
- Doe vloeibare zeep op je handen
- Wrijf de zeep over je handen. Denk er ook aan tussen je vingers te wrijven en niet te vergeten, onder je nagels
- Spoel je handen goed af
- Droog je handen aan een schone handdoek of een papieren wegwerpdoek
Vind je het fijner om te kijken hoe je je handen wast, bekijk dan deze video
Is het belangrijk je handen te wassen?
Het is erg belangrijk om gedurende de dag je handen te wassen. Je komt namelijk veel in contact met bacteriën en virussen. Zeker nu het coronavirus in Nederland is, is het extra belangrijk om dit te doen.
Misschien vraag je je af hoe je die bacteriën en virussen op je handen terechtkomen. Dat gebeurt bijvoorbeeld doordat je eten aanraakt. Als je vervolgens ook nog ander eten gaat aanraken, worden de bacteriën en virussen verspreidt. Op die manier komen ze bijvoorbeeld terecht op doorklinken, je telefoon, je toetsenbord en de afstandsbediening.
Wanneer was je je handen?
Je kunt het beste op de onderstaande momenten je handen wassen.
- Voor het (bereiden van) eten
- Als je rouw vlees hebt aangeraakt
- Als je rouwe groente hebt aangeraakt
- Na het aanraken van eieren. Bijvoorbeeld wanneer je een ei getikt hebt
- Na het niezen of hoesten
- Als je naar de W.C. bent geweest
- Als je in contact bent geweest met een prullenbak
- Na het contact met (huis)dieren
- Na het verschonen van een baby
- Als je vieze kleren hebt aangeraakt
Een aantal leuke feitjes
Uit onderzoek blijkt dat maar 30% van de mensen zijn of haar handen was met zeep. Mensen die op kantoor werken komen dagelijks in contact met 10 miljoen bacteriën en 90% van de mensen die een restaurant bezoekt vinden een schone W.C. belangrijker dan een goede service. Een hele lucht ventilator die je gebruikt na het handen was zorgt juist voor meer bacteriën in plaats van een afname.