Surströmming challenge

Surströmming challenge: Lees er hier alles over!

Surströmming challenge. Ben jij benieuwd wat dit voor nieuwe challenge is? Dan ben je op de juiste pagina uitgekomen. Hieronder lees je precies wat deze nieuwe challenge inhoudt.

Verder lees je op deze pagina ook wat surströmming is (Wel zo handig) en kom je er daarnaar erachter welk filmpje volgens ons de leukste is.

Lees dus snel verder en kom erachter hoe het zit!

Wat is surströmming?

Voor we uitleggen wat de surströmming challenge is, eerst de vraag wat surströmming is. Surströmming betekent volgens Wikipedia zure haring in het Zweeds. Het is een traditioneel gericht uit, hoe kan het ook anders, Zweden en bestaat uit gefermenteerde oostzeeharing uit blik. Weer eens wat anders dan een frikandelletje. Het daar een ware delicatesse. Volgens surströmming.com worden er 1 miljoen blikjes per jaar geproduceerd.

Wat is de Surströmming Challenge?

Nu je hierboven hebt kunnen lezen wat surströmming is, vertellen we je nu wat de surströmming challenge is. Bij deze challenge is het de bedoeling het blikje met surströmming open te maken en de haring te eten. Nu denk je vast “Dat is makkelijk”, maar dat is het zeker niet, was het maar zo’n feest. De gefermenteerde haring uit blik stinkt enorm. In de vele filmpjes, zoals hieronder, is te zien dat het behoorlijk lastig is om de vis binnen te houden. De challenge is begonnen in de Verenigde Staten en is een opvolger van de ice bucket challenge waarmee in 2014 veel geld werd opgehaald voor Stichting ALS.

De challenge in Nederland

Dat deze challenge nu in Nederland losgebarsten is, hebben we te denken aan Bas Smit, de man van Nicolette van Dam. Hij vond het filmpje dat hierboven staat hilarisch en werd uitgedaagd door John Ewbank om het blikje met haring op te eten. Bas Smit ging akkoord op een voorwaarde. De voorwaarde is dat er gedoneerd wordt aan het Prinses Máxima Centrum, stichting Muziekids en Stichting Amulance Wens. De challenge noemen ze “Braken voor Knaken”, hoe toepasselijk. Hieronder kun je het filmpje bekijken waarin Bas Smit en John Ewbank de challenge doorstonden.

Ondertussen hebben al een aantal bekende Nederlanders meegedaan aan de challenge zoals Coen en Sander, Wesley Sneijder en Rolf Sanchez en Dave Roelvink en Thomas Berge,

Nadat de bekende Nederlanders hebben meegedaan is het de bedoeling dat ze 2 andere mensen nomineren om ook mee te doen.

Ondertussen is er al zweer dan €200.000,- opgehaald voor het goede doel. Een enorm bedrag.

Surströmming kopen

Wil jij zelf of met iemand anders de challenge proberen? Dan kun je dit Zweedse gerecht kopen via Amazon en wordt gratis bij je thuisbezorgd. In het blikje zit 300 gram haring. Het bevat per 100 gram 82 kcal, 3,9 gram vet, 12 gram proteïne en als laatste zit er 8,8 gram zout in.

De leukste challenge tot nu toe

Aangezien er al aardig wat bekende Nederlanders hebben meegedaan aan de challenge, hieronder het filmpje van van Thomas Berge en Dave Roelvink die volgens ons de leukste is. Let op. Je hebt wel een sterke maag nodig als je het filmpje gaat bekijken.

laat hieronder in de reacties weten wie jij zou willen uitdagen voor de surströmming challenge.

Reacties

Reacties