Nationale Frikandel Dag

Nationale Frikandel Dag 2024: Lees hier meer!

Nationale frikandel dag. Ben jij daar benieuwd naar? Dan ben je op de juiste pagina terechtgekomen. Hier lees je alles over deze dag.

Naast nationale frikadellen dag lees je op deze pagina ook hoeveel frikadellen er in Nederland worden gegeten, kun je naar het frikadellenlied luisteren en kun je je eigen frikadellen maken.

Lees dus snel verder!

Nationale Frikandel dag: Het bestaat echt

Nationale frikandel dag hoor ik je denken. Misschien geloof je het niet maar 4 februari is de dag van deze oerhollandse snack. Je zult je misschien afvragen wie Nationale Frikandel dag bedacht heeft.


In 1954 is in Dordrecht de eerste frikandel ontstaan nadat de slagersknecht Gerrit de Vries geen gehaktballen mocht verkopen door een wijziging in de Warenwet. Dat was een groot probleem want klanten vonden de gehaktballen erg lekker. Doom dacht Gerrit, laat ik er een worst van maken. Volgens de verhalen kwam een Duitser met de naam fricadelle.

5 jaar later bracht Jan Beckers wijzigingen aan structuur van de frikandel omdat hij geïnspireerd raakte door de Amerikaanse snack cultuur.

Frikandellendag 2024

In 2024 valt 4 februari op een zaterdag. Dat is een ideale dag voor nationale frikandellendag want veel mensen eten in het weekend patat met een frikandel of een andere snack. Zet de frituurpan dus maar aan of ga naar snackbar om er een frikandel te eten. Eet jij liever een gewone frikandel of heb je hem het liefst speciaal met curry en frietsaus?

Hoeveel frikandellen worden er per jaar gegeten?

Per jaar worden er zo’n 350 miljoen frikandellen gegeten. Als je dat deelt door de 17 miljoen Nederlanders die er zijn, komt dat neer op zo’n 20,5 frikandel per persoon per jaar. Dat maakt de frikandel de populairste snack van Nederland.

Frikandellen worden in meer snacks gebruikt. Zo is er de Loempidel en zijn ze verwerkt in een salade. Er is zelfs een frikandellen kaart waarop je kunt zien waar je in het buitenland een frikandel kunt eten.

Frikandellen lied

Tegenwoordig is er zelfs een heus frikandellen lied.

Frikandel XXL

Kun je geen genoeg krijgen? Dan is er ook een frikandel XXL. Deze frikandel weegt maar liefst 250 gram en is 35 centimeter. Bekijk op de website van frikandelxxl.nl waar de frikandel XXL te koop is.


Hoe maak je een frikandel

Met Nationale Frikandel dag wil je natuurlijk je eigen frikandel maken, wel zo lekker. Hier heb je de volgende 5ingrediënten voor nodig:

 • 250 gram kipfilet
 • 100 gram gehakt half-om-half (Rundvlees/varkensvlees)
 • 1 eetlepel paneermeel
 • 1/4 ui, teentje knoflook
 • 1 theelepel zout, snuf peper
 • 1 theelepel koriander,
 • 1/2 theelepel gemberpoeder
 • 1/2 theelepel kardemon

Bereidingswijze:

 1. Hak het vlees fijn. Dit kun je doen met een keukenmachine of een staafmixer
 2. Doe alle andere ingrediënten erbij en mix deze goed door het vlees
 3. Zorg dat het vlees zo fijn mogelijk is. Hoe fijner, hoe beter je de structuur van een frikandel krijgt
 4. Neem voor het vormen van de frikandel ongeveer 70 gram en rol er een worst van. Een echte frikandel is ongeveer 18 centimeter lang
 5. Leg de rouwe frikandel in huishoudfolie en rol de frikandel goed in vorm
 6. Zet een pan op het vuur met water erin zodat de frikandel gegaard kan worden. Het garen van de frikandel doe je gewoon in de huishoudfolie voor ongeveer 10 minuten. Niet langer want dan bestaat er een kans dat de frikandel droog wordt. Zorg er ook voor dat het water niet warmer wordt dan 70 graden. Het is niet de bedoeling dat de frikandel gaat koken.
 7. Haal na 10 minuten de frikandel uit de huishoudfolie
 8. De frikandel is nu klaar om gefrituurd te worden
 9. Stel de frituurpan in op 175 graden
 10. Doe de frikadel in de frituurpan. Het frituren duurt ongeveer 3 minuten. Is de frikandel bevroren, dan duurt het iets langer.

Eet smakelijk!Fotocredit: snack-nieuws.nl

Reacties

Reacties