Nationale kroketten dag

Nationale krokettendag: Lees er hier alles over!

Wil jij alles alles weten over nationale krokettendag? Dan ben je op de juiste pagina terechtgekomen. Hier lees je alles over deze dag.

Daarnaast kom je erachter hoeveel kroketten we in Nederland eten en hoe je zelf overheerlijke kroketten kunt maken.

Lees dus snel verder!

Nationale krokettendag 2024

Op 9 oktober 2023 is het weer nationale krokettendag! De dag die helemaal in het teken staat van de overheerlijke Nederlandse kroket. Dat deze dag op 9 oktober wordt gevierd, komt omdat op 9 oktober het kroketten boek van Johannes van Dam uitkwam. Deze dag valt dit jaar op een woensdag en dat is een ideale dag om patat met een kroket te eten.

Waarom nationale krokettendag?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is op op 9 oktober het krokettenboek van Johannes van Dam uitgekomen. Hij was een culinair journalist én krokettenliefhebber en vond dat hij vond dat de kroket meer respect verdiende. Daarom schreef hij Het Krokettenboek. Helaas overleed hij in 2013 en kon hij het boek niet afmaken.

Gelukkig deden zijn vrienden dat voor hem en hebben het boek op 9 oktober 2014 uitgebracht. Amsterdamse uitgever Nijgh & Van Ditmar riep die dag uit tot nationale krokettendag. Dat was een slimme zet want vele mensen danken op deze dag dat de kroket bestaat. Daarnaast was de culinair journalist jarig op deze dag.

Zie ook: Nationale frikandellen dag en nationale pannenkoekdag

Weetjes over de kroket

Wist je dat:

  • De eerste kroket de vorm van een ei had
  • We al kroketten eten sinds ongeveer 1830
  • De kroket niet uit Nederland komt maar uit Frankrijk
  • Het woord kroket is afgeleid van het Franse woord croquets
  • Dat het tot de twintigste eeuw een luxe product was
  • In het noorden van het land eten ze het liefst ragoutkroketten
  • Ze in het zuiden van het land het liefst draadjesvleeskroket eten
  • Oud-Premier Jan Peter Balkenende de krokettenmotie introduceerde. Elk gemeenteraadslid recht heeft op een kroket als de vergadering tot na 23:00 uur duurt
  • De kroket op plek twee staat in de lijst van favoriete snacks
  • De laatste kroket 1,3 meter lang is en 250 kilo woog
  • Het wereldrecord kroketten eten op 68 staat in een uur

Hoeveel krotten eten we?

Misschien ben je na het lezen van deze pagina wel benieuwd hoeveel kroketten wij Nederlands eten.

We hebben dit even voor je uitgezocht en we eten gemiddeld zo’n 25 krotten per jaar. Dat zijn in totaal 300 miljoen kortten per jaar. Het is dus best logisch dat er een dag is waarop we speciaal stilstaan bij deze heerlijke snack.

Uit hetzelfde onderuit uit 2012 bleek dat de populairste kroket de rundvleeskroket was. Op de tweede plaats stond de kalfskroket en de derde plaats is voor de satékroket.

Zelf kroketten maken

Je kunt natuurlijk ook zelf een kroket maken. Dat is een heerlijke manier om nationale krokettendag te vieren! Hieronder lees je hoe je dat kunt doen. Zo kun je overal ter wereld kroketten (of natuurlijk bitterballen) maken. Bekijk je liever een video? Dat kan, die staat hieronder

Ingrediënten

  • 500 gram rundvlees
  • 1 liter water
  • 50 gram boter
  • 60 gram bloem
  • Zout
  • Peper
  • Nootmuskaat
  • Eiwit van 2 tot 4 eieren
  • Paneermeel

Bereidingswijze

Om te binnen snijdt je het rundvlees in blokjes. Vervolgens pak je een braadpan, doe daar wat zonnebloemolie in en braad het rundvlees aan. Zorg er wel voor dat de pan goed heet is.

Nadat het vlees kort aangebraden is, doe je er een liter water bij. Zet vervolgens het vuur laag en doe de deksel op de pan. Laat het vlees nu 3tot 4 uur stoven. Kijk af en toe even of het droogkookt want dat is niet de bedoeling. Hussel het vlees ook af en toe. Het is daarnaast helemaal niet erg om er wat water bij te doen.

Na 3 tot 4 uur is het vlees klaar. Haal het vlees dan uit de pan en leg het op bijvoorbeeld een snijplank. Vervolgens pak je een kom en doe je de bouillon daarin. Trek daarna het vlees uit elkaar zodat er draadjes vlees overblijft. Dit kun je doen met 2 vorken en kan even duren.

Dan gaan we de roux maken. Smelt 50 gram boter in de pan. Zorg ervoor dat de boter mooi bruin wordt en doe daar vervolgens de 60 gram bloem bij. Roer dit door elkaar. De bloem dient gaar te worden. Dat gebeurt na ongeveer 4 minuten op laag vuur. Voeg vervolgens 400 milliliter bouillon toe (die je eerder in het bakje gedaan hebt). Het is belangrijk dat je de bouillon toevoegt. Je zal merken dat je dan een soort van ragout krijgt. Zet het vuur dan uit want het mag niet borrelen.

Breng de ragout op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Roer vervolgens de kruiden door de ragout en proef of het naar wens smaak. Tijdens het frituren zal de smaak iets afnemen. Het mag dus best iets sterker zijn.

Doe daarna het vlees erbij. Je mag zelf weten hoeveel vlees je in de pan doet. Afhankelijk van hoeveel vlees je in je kroket wil. Roer vervolgens het vlees door de ragout en klaar is de binnenkant van de kroket.

Schep het vervolgens over in een bakje, bijvoorbeeld van de Chinees en laat het afkoelen. Doe er plastic omheen en laat het minimaal 4 uur afkoelen. Het is trouwens nog lekkerder om het een hele nacht af te laten koelen.

Nu ga je de kroketten zijn vorm geven. Daarvoor heb je de paneermeel nodig en eiwit (van 2 eieren). Doe de paneermeel in een bak en het eiwit in een ander bakje. Dat doe je door het eitje te tikken en dan te splitsen.

Snij vervolgens het rotgout op maat. Een kroket bevat ongeveer tussen de 80 en 100 gram ragout. Doe wat paneermeel het aanrecht. Rol een stukje ragout door het paneermeel. Vergeet ook de zijkanten niet. Je vormt dan al de kroket. Doe de kroket vervolgens in het bakje met eiwit en rol hem er doorheen. Dat voorkomt dat de kroket niet gaat leeglopen in de frituurpan. Doe de kroket daarna voor de tweede keer in de paneermeel zodat er een tweede laag omheen komt.

De kroket is dan klaar. Herhaal dit voor alle stukken ragout.

Als laatste ga je de kroketten frituren. Zijn de kroketten bevroren, zet de frituurpan dan op 175 graden en bak de kroket 5 minuten. Is de kroket ontdooit? Zet de frituurpan dan op 180 graden en doe de kroketten er 3 minuten in.

En nu is het leukste deel aangebroken. Je mag de kroketten gaan opeten. Geniet ervan!


Reacties

Reacties