Nationale pannenkoekdag

Nationale pannenkoekdag 2023: Lees er hier alles over

Wil jij alles weten over Nationale pannenkoekdag? Dan ben je op de juiste pagina terechtgekomen. Je leest hier alles over deze dag.

Je leest hier wat pannenkoekdag is, wanneer het is en daarnaast kom je erachter hoe je zelf lekkere pannenkoeken kunt maken.

Lees dus snel verder.

Nationale pannenkoekendag

Om te beginnen is het misschien wel handig als eerste uit te leggen wat nationale pannenkoekdag is. Nationale pannenkoekdag is de dag dat kinderen op de basisschool door heel Nederland pannenkoeken bakken voor ouderen in de buurt.

De dag wordt georganiseerd door duizendenden leerlingen, hun ouders, juffen en meesters zodat de ouderen een dag geen hutspot, andijvie, spruitjes of iets anders hoeven te koken. Ze kunnen dankzij deze dag lekker van een pannenkoek genieten.

In 2019 bakten 878 scholen meer dan 140.000 pannenkoeken. Dat was toen een nieuw record. Zou dat record dit komend jaar overtroffen worden?

De dag is een initiatief van Koopmans en Tefal en bestaat sinds 2007.

Wist je dat er naast nationale pannenkoekdag ook een nationale frikandeldag en krokettendag is?

Wanneer is nationale pannenkoekdag 2024?

Nationale pannenkoekdag wordt elk jaar op een vrijdag in maart georganiseerd. Nationale pannenkoekdag 2023 is dit jaar op vrijdag 8 maart en het is dan de 16e editie. In januari 2024 ontvangen scholen een uitnodiging om mee te doen aan deze dag.

Hoe bak ik pannenkoeken?

Misschien heb je na het lezen van deze pagina trek gekregen in een pannenkoek. Je kunt dan natuurlijk naar de winkel gaan en een pakje pannenkoekenmix kopen. Je kunt natuurlijk ook zelf pannenkoeken maken. Dat is lekkerder en goedkoper. Hieronder lees je wat je nodig hebt voor 6 pannenkoeken. Daarnaast vind je onder het recept een handige video over pannenkoeken bakken.

Benodigdheden

  • 300 gram bloem
  • 3 eieren
  • 500 ml melk
  • Wat boter om in te bakken
  • Snufje zout
  • Spatel

Bereidingswijze

Doe de 300 gram bloem in een beslagkom en voeg vervolgens het snufje zout toe. Maak een kuiltje en kluts de 3 eieren erin. Doe een kwart van de melk erin en mix alles met een mixer door elkaar. Voeg vervolgens beetje bij beetje de rest van de melk toe en zorg dat het een egaal beslag wordt.

via GIPHY

Verhit vervolgens een pan met boter. Belangrijk is dan de pan goed heet is, anders mislukt de eerste pannenkoek mogelijk. Dat is natuurlijk zonde. Pak een soeplepel en giet wat beslag in de pan. Het is belangrijk dat het beslag over de hele pan verdeeld is. Wacht vervolgen tot de bovenzijde van de pannenkoek droog is. Draai de pannenkoek met een spatel om en bak die kant ook mooi bruin.

Nu kun je heerlijk genieten van een pannenkoek. Bijvoorbeeld op nationale pannenkoekdag.

Tips bij het pannenkoeken bakken

Wanneer je meerdere pannenkoeken bakt en je wil deze tegelijk met een gezelschap opeten, is het wel handig als de pannenkoeken allemaal warm blijven, maar hoe zorg je daarvoor? Zet een pan met water op het vuur of op je kookplaat. Zorg er vervolgens voor dat het water gaat koken. Zet daarna het vuur wat zachter en zet een bord op de pan. Op het bord kun je de pannenkoeken leggen die klaar zijn. Leg er vervolgens nog een deksel bovenop en de pannenkoeken zullen goed warm blijven.

Wil je voorkomen dat er klontjes in het pannenkoekenbeslag komen? Zeef dan de bloem. Voeg daarnaast geleidelijk de melk toe.

Vind je luchtigere pannenkoeken lekker? Voeg dan een extra ei toe.

Pannenkoekenpan

Wil je echt lekkere pannenkoeken bakken? Dan is een pannenkoekenpan echt iets voor jou. De pan heeft een dunne rand waardoor je de pannenkoek makkelijk om kunt draaien. De pan is daarnaast een stuk lichter dan een koekenpan. Dat is erg fijn want je bakt vaak meerdere pannenkoeken tegelijk.

Reacties

Reacties